Klima+

Information om energi og indeklima

Sådan skifter du plader i brændeovnen

| 3 Comments

Hvis pladerne i din brændeovn er i stykker, går det ud over forbrændingen, og i værste fald selve brændeovnen. Heldigvis er det let at skifte pladerne ud.

I de fleste brændeovne er der tykke plader i siderne og toppen af brændkammeret, typisk af typen skamol / vermiculite. De kan som regel købes i dit lokale byggemarked eller brændeovnsforhandler. Du kan også købe dem på nettet ved Hedestoker. Pladerne isolerer ovnen og sikrer, at der er den rigtige temperatur til forbrændingen. Det gør ikke noget, at pladerne har små sprækker, men falder de helt fra hinanden, så skal de skiftes.

DSC_9205

Hvis brændeovnen er isoleret med plader af ovennævnte type, er det forholdsvis let at skifte og lave pladerne selv. Men er ovnen isoleret med ildfaste sten, så er det lidt mere besværligt at udskifte. De skal nemlig mures i. Men er du gør-det-selv type så kan det sagtens lade sig gøre. Sten og mørtel kan du også købe ved Hedestoker.

Sådan skifter du plader i brændeovnen
Start med at købe en plade i den rigtige tykkelse, mål den gamle i brændeovnen inden du tager i byggemarkedet eller køber den på nettet. Pil den gamle plade ud, er den revnet så forsøg at få den ud i så store stykker som muligt. Det er nemmest at måle op efter den gamle. Kan du ikke det, er du nød til at måle med en tommestok/målebånd. Skamol plader er nemme at save i, så en gammel sav er rigelig til at save pladerne ud med. Når du har savet de plader ud du skal bruge, er det bare at sætte dem forsigtig i ovnen. Passer de ikke 100% kan du rette dem til med en grov fil. Men pas på de knækker let.

DSC_9207

DSC_9208

DSC_9209

DSC_9211

DSC_9212

DSC_9216

3 Comments

    Skriv et svar

    Required fields are marked *.


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.