Udtører fyring i brændeovnen luften

Det korte svar: Ja
Læs videre for at få et mere uddybende svar, og et godt råd til at ændre på det.

Bliver luftfugtigheden for lav risikere du udtørrede slimhinder.
De fleste der har brændeovn, har sikkert på et tidspunkt oplevet at vågne om morgenen og være helt tør i næse og hals. Der er stor sansynlighed for brændeovnen er synderen. Det er dog forholdsvis nemt at gøre noget ved. Rigtig mange stiller en kedel med vand oven på brændeovnen, husk den bliver rigtig varm, ikke noget med træhåndtag el. lign. Det kunne f.eks være en tekande med fyrfadsvarmer. Den er både funktionel og dekorativ.

Min erfaring er dog, at det ikke altid er nok. Om det skyldes for hurtig fordampning, eller for lille overflade på vandet, kan jeg ikke svare på. Men en stor gryde, eller fad, placeret et stykke fra brændeovnen har for mig virket bedre. Ulempe: ikke særlig dekorativ, medmindre man kan finde noget som passer ind i ens bolig.
Tørring af tøj på et stativ i stuen, vil også hæve luftfugtigheden.

Bliver luftfugtigheden for høj risikere du skimmelsvamp og husstøvmider.
Når du fyrer i brændeovnen, er der ikke stor risiko for dette sker. Men skulle det ske, er der nogle råd der er værd at prøve.

  • Luft ud 3 gange om dagen i 5-10 minutter
  • Sørg for der er varme på alle rum i vinterhalvåret

Hvad er det der sker.
Når du fyrer i brændeovnen, skal den bruge en masse luft til forbrændingen. Det medføre så at den smule vand der er i luften(luftfugtighed) bliver fordampet. En normal luftfugtighed ligger mellem 30-60%. Er du i tvivl, er det en god ide at købe et hygrometer.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *