Klima+

Information om energi og indeklima

Hvordan undgår man sod på brændeovnens glasrude

| 4 Comments

Der er forskellige faktorer der spiller ind, hvis din rude i brændeovnen bliver sort.

Det første er tørt brænde. Hvis ikke det er tørt opnåes ikke en tilstrækkelig høj temperatur, til at sikre en optimal forbrænding. Med tørt brænde menes, at der må være et vandindhold på max. 18%. Er du i tvivl kan du køb en fugtmåler i et byggemarked.

Hvis du benytter tørt brænde, men stadig oplever at ruden soder til. Så tjek efter at der er rigeligt med luft til forbrændingen. Efter endt optænding må man ikke skrue længere ned for luften end der stadig er små flammer. Forsvinder flammerne begynder ruden typisk at sode til med det samme. Så er det bare at åbne helt igen, og så holde øje indtil det er brændt af igen. Hvor meget der skal åbnes for luften kan godt ændre sig, afhængig af hvilken type træ/brændsel man benytter. Så det er bare med at prøve sig frem.

En tredie mulighed, kan være for store stykker træ. Hvis brændet ikke er kløvet tilstrækkeligt, vil man igen ikke opnå tilstrækkelig høj temperatur, med det resultat at glasset i brændeovnen bliver sort. Jeg vil anbefale at brændet ikke er længere end 20-30cm og ikke tykkere end en mælkekarton.

4 Comments

    Skriv et svar

    Required fields are marked *.


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.